Friday, April 2, 2010

DAKWAN'S EGG TARTS


Haha lupakan pulot sekejap, coz pagi tadi tak pasal2 teringin nak makan egg tarts ala2 Bakers Cottage tu. Tapi sebab sini takda Baker's Cottage (tak malu mengaku bahawasanya, saya adalah pengunjung setia branch-nya kat Kajang) dan tatau kat mana nak carik (read: malas), kita buat2 la egg tart ala2 dakwan's okay? ;'(. sapa nak try buleh tengok resepi kat sini. Pasti anda tidak menyesal! wakakaka....




Pelakon Utama-nya :-

4 biji telur ayam yang cerdik - gred A (kuningnya sajorkk)
1/2 cawan whipping cream
1/2 cawan gula pasir
1/2 cawan susu segar (low fat full fat suma pun boley)
1/2 sudu kecil esen vanila
secubit garam
readymade puff pastry for d base/ crust (this is where I cheated! lol)


Kekdahnya :-

1) panaskan oven 180C
2) potong2kan puff pastry berbentuk bulat dan letakkan dalam tart moulder yang sudah di gris dengan butter, tekan2 kan sedikit
3) bancuh semua bahan yang lain di dalam satu mangkuk menggunakan garfu, do not over beat, kesian!
4) masukkan bancuhan ke dalam pastry dan bakar untuk 20 minit
5) dah sejuk, bolehlah di ngapp..







No comments: