Thursday, May 14, 2009

NASI DAGANG ORANG BERDAGANG

Was soooo craving for nasi dagang yesterday that i decided to prepare the same for lunch. It was actually my second attempt alone, really. The first time tu hancur sedikit nasi-nya, dek kerana menggodek 4000kali semasa mengukus. My MIL used to cook this sumptuous pantai timur delicacy but i never really cared to pay my full attention to it. Now that she is no longer in this world dan kami pun dah tercampak kat gurun ni, mulalah rasa menyesal tak sudah sebab tak sempat menuntut ilmu darinya.

Anyway, hasil kali ini tidaklah mengecewakan walaupun nasi yang sepatutnya dikukus, terpaksa ditanak di dalam rice cooker, kerana tahap malas yang melampau si tukang masak. Ahakss...



Mid, ini lah rupanya nasi dagang, my version.
Ada yang suka nasinya putih, ada yang suka sedikit
keperangan, lebih kurang sama je rasanya.
Beras biasa dicampur beras pulot, di kukus
bersama santan, bawang merah, halia, halba dan garam.
Di makan dengan kari ikan tongkol/tuna dan acar sayur2an.





Halba aka fenugreek, just in case you have forgotten
how it looks like. It is a must have ingredient for
your nasi dagang will not be complete.




Acah jelatah yang seswai di makan dengan nasi dagang,
nasi tomato, nasi minyak dll. Semua carrot, timun,
bawang besar, cili merah dan nenas di potong halus dan
digaul dengansedikit garam, gula dan cuka secukup rasa.
Betul tak resepi ni, Racheal Saf?? Hehe..


Kalau dah terdesak, gunungpun boleh dialihkan, katanya!



6 comments:

msmitchie said...

Wan, nampak sedapnya. Teringin nak tanya recipe but knowing me ntah bila nak buat. Takut nanti ade org tak makan.
Best would be balik Msia cuba and try kan. Tu pun ntah bila la. Dah pokai ni. Everytime pindah we dig ourselves in a big hole yg tersangat susah nak kambus lagi.Hehe.
Wan, rice cooker bawak from Msia ke? My rice cooker sgt la tak best nasi keras je, so balik to masak cara lama. Dapur kayu. Haha. Acah mak enon. Nak import dari Msia plug lain pulak.
Ku nak mencoba your fish curry tu pun tak tercuba lagi. Org malas.

Batt said...

Ala Wan terliuqla aku kat Perth ni...resepi nasi kerabu tak de ke? Aku sebelum ni nasi dagang ada kurang sikit minat tapi tengok hang punya gambar tu rasa nak cuba lak...

dak wan said...

Mid, biasanya kalau tak betul2 teringin, memang kita takkan la masak benda2 yang jarang2 timbul kat atas meja makan kita kan. ni kes betul2 teringin, so, terpaksalah merajinkan diri. maybe setahun cuma 2 kali je membuatnya. if i were to be in your shoes, maybe tak buat jugak kot. in my case, diorang kat rumah ni mmg makan je apa yg mak diorang prepare. mak je yg malas.

kita ni tekak melayu, so apa2 pun baik ke melayu dishes jugakla.

yeap, rice cooker mmg ada kat sini, in my case, all provided by the landlord. tak sama ke rice cooker kat sana mid?

dak wan said...

Dear Batt,

Aku pun kureng sebenornya ngan nasi dagang ni tapi dah teringin sgt tu hari Batt, pulak bahan2 suma ada, buat je lah.

Resepi nasi kerabu mmg takda. Tak pernah buat sendiri pun. Rasanya nasi biasa je kan, cuma lauk2nya tu banyak ulam2an campur budu. ikan goreng, telor masin. itu jer.

ada bawak budu ke?? kat rumah ni ada 2 botol ketereh brand tapi lom usik2 pun. tauchu bk dr msia pun baru 2 hari lepas usiknya. punya konon jimat2 pakai, tengok2 next month dah nak balik malaya for summer hols. tak sangka cepat je masa berlalu nowadays.

msmitchie said...

Ala ni murah punya brand rice cooker yg me jumpa kat supermarket. Maybe kalau beli kat Asian store dpt mcm kat Msia kot. La ni rajin sikit masak nasi. Zuleikha tak suka kentang.

en_me said...

sodapnyerrr.. salamms dr me dikejauhanns